۱۳۸۹ آبان ۱۵, شنبه

شــورای عــالی جــوانان هیــچ دردی را دوا نخــواهد کــرد

جوانان آگاه و اندیشمند و جوانان مستعد و توانا در هر کشور به عنوان ستون فقرات جامعه پنداشته می شوند و نقش آنها در یک جامعه ی مترقی و متمدن قابل توجه است.اما در کشورهای جهان سوم و کشورهایی که از نظر اقتصادی در وضعیت خوبی قرارندارند ازنقش جوانان در عرصه های سیاسی استفاده ی سوء صورت می گیرد.

قدرتمندان حاکم در جامعه و حتا هم حکومت داران محلی همواره از نقش جوانان در مسائل سیاسی و اجتماعی باعنوان های کلیشه ای قدردانی کرده ولی در عمل دیده شده است که توجه چندانی در حل مشکلات جوانان صورت نمی گیرد.

تنها ایجاد معینیت جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ درکشور ما بنا بر نیازمندی های مدیریتی و ملحوضات موجود ایجاد شده است،زیرا گفته می شود بیش از نیم نفوس کشور را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند.

درهمین حال وزارت اطلاعات و فرهنگ به عنوان یک ابتکار شورایی را زیر نام( شورای عالی جوانان) به منظور دست یابی به راهکاری برای حل مشکلات اساسی جوانان ایجاد کرده است که نخستین همایش این شورا روز شنبه 8عقرب 1389 با اشتراک 2 تا 4 جوان از هر ولایت کشور در کابل برگزار شد.

هر چند از گفته های سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ کشور استنباط می گردد که وی با نتیجه این شورا امیدوار هست و انتظار نتیجه خوب و مطلوب را برای راهکاری حل مشکلات جوان دارد ولی این امیدواری و ایجاد اینگونه شورا ها، با جمع آوری چند جوان از ولایات کشور نمیتواند باعث ایجاد راهکاری مشخص شود و دارویی باشد برای درمان درد بیکاری چهار ملیون جوان بیکار درکشور.

در حال حاضر 60 فیصد نفوس کشور را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند که بیشترآنها در گیر مشکلات و معضلات بیکاری ،نبود امکانات کافی برای ادامه تحصیلات ابتدایی و عالی هستند و از وضعیت موجود در کشورناراضی اند.

درست است كه در دهه هاي گذشته جوانان درگير اين بحران بودند كه رهبري سالم و راه کار مشخص برای حل مشکلات آنان وجود نداشت ،ولي اکنون نيز ایجاد شورای عالی جوانان واشتراک چند جوان از ولایات کشور که ازطریق رسانه ها به گونه نمایشی انعکاس می یابد ،جایی را نخواهد گرفت.

ایجاد طرح شورای عالی جوانان ضرورت به آگاهان امور، متخصیصین مسایل اجتماعی سیاسی ،اقتصادی، جوانان مستعد کار فهم و آگاه از مسایل اجتماعی ،سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی دارد،نه با برگزاری همایش سه روزه وبااشتراک جوانانی که براساس سلیقه های شخصی به این همایش فرستاده شده اند.اینگونه نشست ها نه تنها موثر و مفید نیست بلکه بر مشکلات جوانان افزوده واهمیت نهاد های مسؤول در مسایل جوانان را زیر سوال قرار میدهد.

درحالیکه هزاران جوان حتی آنانی که ازموسسات تحصیلات عالی فارغ شده اند وعده کثیری آنان نان آور خانواده های خود هستند،ماه ها حتی سال هاست بیکاراند وعده ای زیادی بازهم برای یافتن کار به کشورهای همسایه به ویژه ایران پاکستان روآورده اند.

مسلماً ایجاد شورای عالی جوانان که بیشتر شکل نمایشی دارد، درچنین وضعیتی دردی را دوا نخواهد کرد.

haris.jamalzada@gmail.com

شــورای عــالی صلــح، ابهــام دیــگری در برقــراری ثبات در افغــانســتان

احمد حارث جمال زاده خبرنگارپروسه صلح، یکی ازتلاش های جدی در افغانستان است که در این اواخر حکومت افغانستان به شدت روی آن کار می کند. هدف حکومت آنست که مخالفان مسلح دولت را متقاعد سازد تابه روند صلح بپیوندند. دولت افغانستان با برگزاری جرگه ی ملی مشورتی صلح به تاریخ 12جوزا 1389 در کابل با ایجاد کمیته های بیست و هشت گانه و نشر قطعنامه شانزده ماده ای خواهان گفتگو و مصالحه بامخالفان مسلح دولت شد.

اما از همان ابتدا گروه های مخالف دولت با این اقدام دولت افغانستان مخالفت نموده عکس العمل شان را با حمله به محل جرگه ی ملی مشورتی صلح، نشان دادند.

با این حال، شرکای حکومت حامد کرزی از این اقدام حکومت افغانستان قدر دانی نموده، جرگه ملی مشورتي صلح را سنگ بنا و آغاز بحث هاي ملي براي رسيدن به ثبات و امنيت دانستند که همه ي افغانها خواستارآن هستند.

با پایان یافتن جرگهء مشورتی صلح و رهایی تعدادی از افراد مخالف دولت از زندانهای کشور به حکم رییس جمهوری افغانستان و درخواست حذف نام شماری از مخالفان دولت از فهرست سیاه سازمان ملل، دولت افغانستان در این اواخرباردیگر به منظورمصالحه با مخالفان فهرست 68 نفری اعضای شورای عالی صلح که نام تعدادی ازرهبران جهادی نیز در این فهرست به چشم می خورد را اعلام نمود تا طرح مصالحه با طالبان و دیگر گروه های شورشی را تعیین کند و زمینه را برای گفتگو با مخالفان مسلح دولت فراهم سازد.

با وجود آنکه دولت افغانستان میداند که مخالفان دولت به هیچ نوع به ارزشهای انسانی و اسلامی پای بند نیستند، باز هم روی مصاله و صلح با مخالفان تاکید می کند. در کنفرانس کابل نیز حامد کرزی گفته بود که «کشور ما با دشمن شریر و وحشی مواجه است که تمامی اصول اسلامی و بین المللی را برای شکستن اتحاد ما زیرپا میکند. دشمنان هیچ چیزی جز ایجاد فضای ابهام و مشکوک ساختن ذهنیت عامه در برابر حاکمیت و تعهد مان را نمی خواهند. »

حال سوال اینجاست که آیا پروسه صلح در افغانستان نتیجه خواهد داد؟ و در چه وضعیتی میتوان به ارزشهای صلح در کشور دست یافت و فضای امن و ثبات در کشور را ایجاد نمود؟

1- با از بین بردن لانه های اصلی مخالفان وطالبان مسلح در کشورهای همسایه و دیگر کشورهای که حامی طالبان و شبکه های هراس افگن در افغانستان هستند، میتوان به صلح دست یافت در غیر اینصورت صلح با مخالفان خواب و خیالی بیش نیست.

الف:- پاکستان هم یکی از حامیان طالبان و مخالفان دولت افغانستان به شمار می رود که از سالهای متمادی بدینسو یکی از مناطق امن و آشکاری تربیه و پرورش شورشیان به شمار می رود که همیشه مورد انتقاد آگاهان امور و تعدادی از دولت مردان افغانستان بوده است که تاریخ خود گواه این موضوع است. پاکستان یگانه آرزو و منفعتی که دارد و همیشه برای رسیدن به آن هدف مبارزه جدی می کند شرایط نا امن افغانستان است.

حمله چرخبالهای امریکایی به خاک پاکستان، توقف موترهای باربری تدارکاتی نیروهای ناتو وبه آتش کشیدن آنها. این همه موضوعات هستند که با پروسه صلح رابطه دارند، چون ممکن است دولت پاکستان با این کار پروسه صلح در افغانستان را به کندی مواجه سازد.

ب:- برخی ازهمسایه های افغانستان وشماری از کشورهای عربی نیز از حامیان طالبان در افغانستان دانسته می شوند که گروهای مخالف دولت را از نظر مادی حمایت می کنند و بار ها گزارشاتی از دریافت وسایل جنگی این کشورها به نشر رسیده است.

ضرورت است تا دولت افغانستان قبل از گفتگو با مخالفان در افغانستان، کشورهای را که حامی طالبان در افغانستان هستند متقاعد سازد تا دست از همکاری با نیروهای شورشی و طالبان بردارند. تا زمانیکه حامیان طالبان در افغانستان بر عدم همکاری با مخالفان دولت متقاعد ساخته نشوند وتا زمانیکه کشورهای حامی منافع خود را در ثبات و آرامی افغانستان نبینند، پروسه صلح در کشور نتیجه نخواهد داد.

2- با همکاری کشورهای همسایه و منطقه در مبارزه مشترک با مخالفان مسلح دولت افغانستان و شورشیان افراطی در این کشور، با مبارزه جدی و عملی در ازبین بردن فساد اداری در افغانستان، با ایجاد یک اداره سالم و کار فرما و تقویت نیروهای افغان میتوان به صلح و ثبات در کشور دست یافت. خروج نیروهای بین الملل موضوعی است که بعد از موارد یاد شده باید مطرح شود چون تا زمانیکه کشورهای منطقه و همسایه های افغانستان در مبارزه با طالبان و مخالفان متعهد نشوند و منافع افغانستان را منافع منطقه نپندارند، خروج نیروهای همکار بین الملل باعث تقویت و برقراری دوباره حکومت طالبان به کمک کشور پاکستان در افغانستان خواهد شد.

پس اگر کشورهای منطقه متعهد به همکاری و مبارزه جدی با مخالفان دولت افغانستان نشوند، لانه های اصلی طالبان و شورشیان در خاک پاکستان به صورت کلی نابود نشوند، امنیت کشور به نیروهای افغان سپرده نشود و نیروهای خارجی کشور را ترک نکنند، شورای صلح مانند شوراهای دیگر به جایی نخواهد رسید و بی نتیجه پایان خواهد یافت.